Co z cukrem?
Opublikowano: 03-08-2022
Kilkadziesiąt lat temu był towarem reglamentowanym, sprzedawanym na kartki... gdy czasy się zmieniły i stał sie dostępny dla konsumentów złą sławą owiali go dietetycy - bo okazało sie ze zdrowy nie jest, wręcz nazywano go białą śmiercią Cukier ... w tej niesławie jest do dziś, bo w tym temacie nic sie nie zmieniło, to co zmianie uległo to, to że znów go brak na sklepowych półkach... i ponownie jest reglamentowany - jaki jest tego powód?
Gdzie jest cukier? Pytają piotrkowianie przesyłając do naszej redakcji takie zdjęcia pustych półek. W wielu marketach a także i małych sklepikach go nie ma.. A tam gdzie jest - jest na niego limit...
Polacy lubią słodzić.... ale czy brak cukru w sklepach to znak, że osładzamy sobie życie bardziej niż jeszcze kilka tygodni temu? Tego nie wiadomo. Natomiast widać cukrowe szaleństwo - mówi Pani Bożena, która wraz z mamą prowadzi dwa sklepy spożywcze.
W sklepie cukru nie ma, brak go i w hurtowniach dodaje Pani Bożena - a jeśli jest dodaje właścicielka sklepów jego cena zaskakuje...Kosztuje nawet 6 - 7 złotych.
Czemu cukru brak? producenci zapewniają, cukier jest a produkcja idzie pełną parą. Marcin Lechowski, Prezes Nordzucker Polska S.A. w piśmie do naszej redakcji wyjaśnia:
"... wszystkie dostawy tego surowca do kontraktowych klientów spółki, w tym do sieci handlowych są realizowane planowo i bez zakłóceń, po cenach zakontraktowanych w ubiegłym roku. Jednocześnie informujemy, że polityka i strategia cenowa w sieciach handlowych jest od nas niezależna i jako NZ nie mamy na nią wpływu. Obecne zawirowania związane z ograniczoną dostępnością cukru w sklepach najprawdopodobniej są efektem obawy klientów przed szybko rosnącą inflacją oraz perspektywą rosnących cen, a co za tym idzie potrzebą zapewnienia zapasów tego surowca na przyszłość"
Producenci jednak przyznają, że ceny tego produktu będą rosnąć.
" ...cena zaczyna kształtować się już na polu, a nie na sklepowej półce. Sytuacja na rynku rolnym, rosnące oczekiwania plantatorów związane ze wzrostem kosztów produkcji buraków... Należy też wspomnieć o sytuacji gospodarczej, z jaką borykają się wszystkie podmioty na rynku. Wzrost cen energii, paliwa, logistyki i pozostałych kosztów prowadzenia działalności również muszą znaleźć odzwierciedlenie w cenie w obecnie podpisywanych kontraktach" czytamy w komentarzu prezesa Nordzucker Polska
Polacy lubią słodzić.... ale czy brak cukru w sklepach to znak, że osładzamy sobie życie bardziej niż jeszcze kilka tygodni temu? Tego nie wiadomo. Natomiast widać cukrowe szaleństwo - mówi Pani Bożena, która wraz z mamą prowadzi dwa sklepy spożywcze.
W sklepie cukru nie ma, brak go i w hurtowniach dodaje Pani Bożena - a jeśli jest dodaje właścicielka sklepów jego cena zaskakuje...Kosztuje nawet 6 - 7 złotych.
Czemu cukru brak? producenci zapewniają, cukier jest a produkcja idzie pełną parą. Marcin Lechowski, Prezes Nordzucker Polska S.A. w piśmie do naszej redakcji wyjaśnia:
"... wszystkie dostawy tego surowca do kontraktowych klientów spółki, w tym do sieci handlowych są realizowane planowo i bez zakłóceń, po cenach zakontraktowanych w ubiegłym roku. Jednocześnie informujemy, że polityka i strategia cenowa w sieciach handlowych jest od nas niezależna i jako NZ nie mamy na nią wpływu. Obecne zawirowania związane z ograniczoną dostępnością cukru w sklepach najprawdopodobniej są efektem obawy klientów przed szybko rosnącą inflacją oraz perspektywą rosnących cen, a co za tym idzie potrzebą zapewnienia zapasów tego surowca na przyszłość"
Producenci jednak przyznają, że ceny tego produktu będą rosnąć.
" ...cena zaczyna kształtować się już na polu, a nie na sklepowej półce. Sytuacja na rynku rolnym, rosnące oczekiwania plantatorów związane ze wzrostem kosztów produkcji buraków... Należy też wspomnieć o sytuacji gospodarczej, z jaką borykają się wszystkie podmioty na rynku. Wzrost cen energii, paliwa, logistyki i pozostałych kosztów prowadzenia działalności również muszą znaleźć odzwierciedlenie w cenie w obecnie podpisywanych kontraktach" czytamy w komentarzu prezesa Nordzucker Polska