Czas na jagody

Opublikowano: 08-07-2022
jagody-1657266045.jpg
Są smaczne i wyjątkowo zdrowe. Nie ważne czy na surowo, w pierogach czy dżemie - pod każdą postacią cieszą nasze podniebienie i dostarczają sporą dawkę witamin. Sezon na jagody już w pełni, na razie w lasach i na targach jest ich mnóstwo, ale trzeba się śpieszyć, bo czas na nie jest wyjątkowo krótki.
Na straganie w dzień handlowy... jagód nie brakuje, bo jest ich w tym roku naprawdę sporo mówi Pani Irena, która zbiór leśnych owoców sprzedaje na hali targowej. Dla niej zbieranie jagód to połączenie przyjemnego z pożytecznym. By zebrać ich litr w lesie Pani Irena spędza około godziny w zależności od miejsca.Zapłacić za tą ilość trzeba 20 złotych. Mimo wszystko chętnych na nie nie brakuje. Są smaczne, zdrowe, a sezon na nie jest krótki dlatego warto je jeść. A można w różnej postaci. Do ulubionych form zdecydowanie zaliczają się jagodzianki, piergogi i różnego rodzaju powidła. Wielbiciele tego pszysmaku chwalą sobie też najprostrzy sposób - po prostu na surowo.Jeśli już wybierzemy się do lasu na jagody musimy pamiętać  by zabezpieczyć się przed owadami, ale też by zbierać leśny przysmak w zgodzie z naturą. Lepiej zrezygnować z maszynek, ponieważ te uszkadają krzaczki. Lepiej robić to rękami.
I nie jedzmy ich prosto z krzaka - nieumyte mogą być źródłem zakażenia bąblowicą. Jak zapowiadają znawcy ... jagody powinny być jeszcze przez około 3 tygodnie.
Proszę określić gdzie leży problem:
1 + 9 =
Link
1 + 9 =