Kamieniaki w letni dzień
Opublikowano: 19-08-2024

Miniony tydzień obfitował w wysokie temperatury, a kiedy na dworze gorąco, warto wybrać się na lody. Na zwiedzanie i poczęstunek zaprosiło w sobotę piotrkowskie muzeum lodów.
Kamieniaki – dzisiejsi 40 czy 50 latkowie pamiętają ten smak z dzieciństwa i do niego można wrócić – piotrkowskie Kamieniaki nadal są produkowane a ich smak i historię można poznać w muzeum lodów... tu lody kamieniaki mają swoje królestwo.
A o historii kamieniaków uczestnicy sobotniego spaceru z Centrum Informacji Turystycznej dowiedzieli się z zaprezentowanego filmu. Tody kamieniaki , tak znale i lubiane w Piotrkowie a tworzone są od pokoleń na bazie tradycyjnej receptury, pieczołowicie przez 15 godzin, i temu zawdzięczają swój smak. Podczas projekcji filmu dowiedzieć się można było również, w jaki sposób powstawały kiedyś, i jak nadawano im różne smaki, a także gdzie były sprzedawane.
Po projekcji filmu kazdy z gości mógł cofnąć się w czasie, oglądając eksponaty niegdyś służące do wyrobu i przechowywania popularnych kamieniaków.
A o historii kamieniaków uczestnicy sobotniego spaceru z Centrum Informacji Turystycznej dowiedzieli się z zaprezentowanego filmu. Tody kamieniaki , tak znale i lubiane w Piotrkowie a tworzone są od pokoleń na bazie tradycyjnej receptury, pieczołowicie przez 15 godzin, i temu zawdzięczają swój smak. Podczas projekcji filmu dowiedzieć się można było również, w jaki sposób powstawały kiedyś, i jak nadawano im różne smaki, a także gdzie były sprzedawane.
Po projekcji filmu kazdy z gości mógł cofnąć się w czasie, oglądając eksponaty niegdyś służące do wyrobu i przechowywania popularnych kamieniaków.