Marcepanowe wyrabanie w sercu Piotrkowa

Opublikowano: 29-07-2014
gantry/marcepan28.07.JPG
Legenda i historia głoszą, że w XVI wieku król Zygmunt Stary nadał piotrkowskim aptekarzom przywilej na produkcje i sprzedaż marcepana. Tradycja wyrobu tego przysmaku powróciła na piotrkowski rynek w minioną sobotę. W samym sercu Starego Miasta można było spróbować marcepana wyrabianego wg oryginalnej receptury. Przyglądający się przyrządzaniu tego słodkiego przysmaku mieszkańcy mieli możliwość zdegustowania i ocenienia jego smaku. Powstałemu marcepanowi nie szczędzono komplementów. Wykonanie tradycyjnego marcepanu nie jest trudne. Wystarczy kilka składników. Jakich? Nam udało się poznać przepis na tradycyjny piotrkowski marcepan. - Migdały trzeba najpierw sparzyć i obrać ze skórki. Później ucieramy je najlepiej w moździerzu, gdyż wtedy mają całkiem inną, dużo lepszą strukturę. Następnie dodajemy odrobinkę cukru pudru i odrobinę wody różanej- zapoznaje z przepisem na marcepan Bożena Sadurska z UJK. W niewątpliwie słodką odsłonę XVI wiecznych przywilejów miejskich przenieśli spacerowiczów studenci Uniwersytetu Jana Kochanowskiego.
Proszę określić gdzie leży problem:
1 + 3 =
Link
1 + 3 =