Marcepanowe wyrabanie w sercu Piotrkowa
Opublikowano: 29-07-2014
Legenda i historia głoszą, że w XVI wieku król Zygmunt Stary nadał piotrkowskim aptekarzom przywilej na produkcje i sprzedaż marcepana. Tradycja wyrobu tego przysmaku powróciła na piotrkowski rynek w minioną sobotę.
W samym sercu Starego Miasta można było spróbować marcepana wyrabianego wg oryginalnej receptury. Przyglądający się przyrządzaniu tego słodkiego przysmaku mieszkańcy mieli możliwość zdegustowania i ocenienia jego smaku. Powstałemu marcepanowi nie szczędzono komplementów. Wykonanie tradycyjnego marcepanu nie jest trudne. Wystarczy kilka składników. Jakich? Nam udało się poznać przepis na tradycyjny piotrkowski marcepan.
- Migdały trzeba najpierw sparzyć i obrać ze skórki. Później ucieramy je najlepiej w moździerzu, gdyż wtedy mają całkiem inną, dużo lepszą strukturę. Następnie dodajemy odrobinkę cukru pudru i odrobinę wody różanej- zapoznaje z przepisem na marcepan Bożena Sadurska z UJK.
W niewątpliwie słodką odsłonę XVI wiecznych przywilejów miejskich przenieśli spacerowiczów studenci Uniwersytetu Jana Kochanowskiego.