Palenie od góry
Opublikowano: 09-12-2016
Radni dyskutowali o sytuacji ciepłownictwa i jego wpływie na środowiskowa. Natomiast Piotrkowianin Antoni Pietraszko od lat próbuje przeforsować metodę palenia w domowych piecach w sposób ekologiczny i efektywny. Metodą, którą już przeforsował u znajomych i sąsiadów z powodzeniem wykorzystują Niemcy.
Metoda, którą w swoim piecu pali pan Antoni jest bardzo prosta. Wystarczy zmiana sposobu użytkowania kotła. Jak tłumaczy tradycyjnie pali się w ten sposób, że zapalany jest pał na ruszcie i po rozpaleniu sypany jest na niego węgiel. To błąd mówi mężczyzna. Kocioł należy rozpalać sposobem „od góry”.
Sposób palenia w piecu propagowanym przez mężczyznę to po pierwsze oszczędności – bo można efektywniej wykorzystać paliwo – oszczędności oscylują w granicy 30%. Jest to też sposób ekologiczny. Z kominów, gdzie pali się w sposób tradycyjny wydobywa się czarny dym ze związkami trującymi – z jego komina tylko delikatna mgiełka a to co szkodliwe zostaje spalone. Kolejne atuty to brak osadzania się na ściankach kotła i komina smoły, oraz zwiększenie żywotność kotła o kilka kilkanaście lat.