Smakowicie w Piotrkowie

Opublikowano: 17-07-2016
kacha/kojjjjjj/00nalewki  2.jpg
Nie tylko można było dowiedzieć się jak ugotować smacznie ale i można było kupić produkty naturalne bez chemii i ulepszaczy. W Piotrkowie Trybunalskim w weekend odbył się Ogólnopolski Festiwal Smaku „Trybunały Nalewkowe”. To pierwsza tego typu impreza mająca na celu promocję tradycyjnych polskich smaków oraz przypomnieć piotrkowskie tradycje nalewkarskie. Centralną częścią Festiwalu smaku w Piotrkowie był Jarmark Smaków w Rynku Trybunalskim. Na kramach producentów żywności można było spróbować naturalnych serów z najróżniejszymi dodatkami. A jak się spróbuje i zasmakuje to jak mówili rzemieślnicy nie ma mowy by ze stoiska odejść bez zakupów. Największym powodzeniem cieszyły się przyprawy - bo to właśnie one nadają smak potrawą. Na jarmarku nie brakowało naturalnego pieczywa na zakwasie, oscypków z certyfikatem oraz miodów. Było też stoisko promujące chlebowy zakwas. To napój najlepszy dla tych co lubią się najeść, bo poprawia prace jelit. Najważniejszą częścią festiwalu były Trybunały Nalewkowe, na których prezentowane są różnego rodzaju trunki własnego wyrobu.  Trybunałom towarzyszy konkurs na najsmaczniejszą nalewkę - w zamku w czasie trybunałów zebrali się najwięksi smakosze próbujący wybrać tą najlepszą. Zwycięzcą w kategorii  nalewek domowych okazała się trunek wytrawny z wiśni przygotowana przez Wojciecha Suchanka z Węgierskiej Górki, jej wytwórca otrzymał główną nagrodę – Złotego Gąsiora. Srebrnego Gąsiora zdobył Grzegorz Matuszka za nalewkę z mięty i melisy, a Brązowego Gąsiora otrzymał Mariusz Fika  za nalewkę mirabelkową. W kategorii nalewek akcyzowych najlepszą okazała się Benedyktynka Gala Anonima z firmy Bene Opactwa Benedyktynów w Lubiniu. Ogólnopolski Festiwal Smaku „Trybunały Nalewkowe” mają się odbywać cyklicznie  raz do roku. To ma być okazja do integracji środowisk rzemieślniczych oraz promocji  naturalnych produktów.
Proszę określić gdzie leży problem:
9 + 5 =
Link
9 + 5 =