Swojska nagrodzona
Opublikowano: 14-05-2021
Liczył się nie tylko smak, choć ten dla konsumentów jest najważniejszy. Podczas weryfikacji produktów zgłoszonych do konkursu piotrkowskiego oddziału terenowego Łódzkiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego Wiejska Kiełbasa z Łódzkiego brano również pod uwagę jakość weryfikowaną laboratoryjnie.
Konkurs na swojski wyrób wędliniarski to sposób na promocję małego przetwórstwa rolniczego.
Wśród zgłoszonych 24 produktów nie było żadnego, który by nie spełnił warunków konkursu. Wszystkie wyroby wędliniarskie uzyskały certyfikat Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego w Łodzi oraz zostały nagrodzone.
Trzecie miejsce za smak i wygląd wygrał produkt z Pajęczna, drugie z Opoczna, a pierwsze z Rawy Mazowieckiej. Zwycięstwo to nie tylko potwierdzenie jakości produktu. Sam konkurs może pomóc w promocji naturalnej żywności, bo konkurencja z dużymi producentami jest trudna.
Wśród zgłoszonych 24 produktów nie było żadnego, który by nie spełnił warunków konkursu. Wszystkie wyroby wędliniarskie uzyskały certyfikat Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego w Łodzi oraz zostały nagrodzone.
Trzecie miejsce za smak i wygląd wygrał produkt z Pajęczna, drugie z Opoczna, a pierwsze z Rawy Mazowieckiej. Zwycięstwo to nie tylko potwierdzenie jakości produktu. Sam konkurs może pomóc w promocji naturalnej żywności, bo konkurencja z dużymi producentami jest trudna.