Dobre jak szynka
Opublikowano: 30-06-2021
Dobre mięso, bez antybiotyków, do tego przyprawy naturalne wędzenie i czas ... to skrócony przepis na dobrą szynkę. A tą najlepszą wybierano podczas konkursu piotrkowskiego oddział Łódzkiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Bratoszewicach.
Z tłuszczykiem czy bez, wędzona czy gotowana jaką szynka jest najlepsza?
Ile podniebień tyle upodobań. Tak więc jak rozpoczynać tą najlepszą? Uczestnicy – producenci naturalnych wędlin biorący udział w konkursie na najlepszą szynkę województwa łódzkiego mają swój sprawdzony i nie zawodny sposób.
- Wystarczy rozciągnąć plasterek - ta naturalna szynka będzie miała włókna - mówi Daniel Czapnik producent wędlin.
Ale pod względem technicznym i laboratoryjnym szynki zbadali pracownicy piotrkowskiego oddział Łódzkiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Bratoszewicach. I tak w wyniku wnikliwej, nie tylko konsumpcyjnej, metody badawczej za najlepszą szynkę uznano wyrób produkowany przez Wojciecha Szewczykowskiego z Zakościela.
Produkcja naturalnej szynki to zadanie dla cierpliwych. Aby zrobić dobry produkt potrzeba dużo czasu – około 2 tygodni – dobrych przypraw i zero ulepszaczy.
Ile podniebień tyle upodobań. Tak więc jak rozpoczynać tą najlepszą? Uczestnicy – producenci naturalnych wędlin biorący udział w konkursie na najlepszą szynkę województwa łódzkiego mają swój sprawdzony i nie zawodny sposób.
- Wystarczy rozciągnąć plasterek - ta naturalna szynka będzie miała włókna - mówi Daniel Czapnik producent wędlin.
Ale pod względem technicznym i laboratoryjnym szynki zbadali pracownicy piotrkowskiego oddział Łódzkiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Bratoszewicach. I tak w wyniku wnikliwej, nie tylko konsumpcyjnej, metody badawczej za najlepszą szynkę uznano wyrób produkowany przez Wojciecha Szewczykowskiego z Zakościela.
Produkcja naturalnej szynki to zadanie dla cierpliwych. Aby zrobić dobry produkt potrzeba dużo czasu – około 2 tygodni – dobrych przypraw i zero ulepszaczy.